Spiller du padel og har ondt i albuen?

Vi har mange indlæg

Pexels Oliver Sjöström 1103833

 

Padel tennis er en hastigt voksende sport i Danmark. Målt på medlemmer var der i 2022 registreret godt 17.000 medlemmer. Det er en fordobling fra året før, og i det tal er der ikke registreret alle dem, der spiller ”pay and play”, så der er et stort mørketal.

Hvorfor padel tennis er blevet så populært, kan der være mange årsager til. En af grundene er nok, at det er ret nyt, meget tilgængeligt og nemt at komme i gang med, samtidig med at læringskurven er stejl.

I og med at så mange spiller padel tennis, ser vi også her i klinikken rigtig mange skader. Den hyppigste skade er overbelastningssmerter på ydersiden af albuen, som kan stråle ned i underarmen. Der vil typisk være smerter under opvarmning, måske bedring når armen er varm og forværring i slutningen af spillet og bagefter. Patienten vil rapportere om smerter i dagligdagen ved f.eks. at løfte en liter mælk, skrue, vride m.m. Op til 1/3 vil fortsat have ondt 1 år efter, at skaden er opstået.

 

Hvorfor får så mange smerter på ydersiden af albuen?

Årsagerne er flere. Mange har ikke haft en ketcher i hånden eller ikke haft det i flere år og har nogle tekniske begrænsninger. Rigtig mange bliver grebet af sporten fordi, det er hurtigt at lære og er sjovt og spiller alt for mange timer om ugen. Belastningskurven bliver derved alt for stejl, og vævet overbelastes. Hvis du begynder at mærke symptomer, er det derfor vigtigt at stoppe op med det samme og søge råd og vejledning.

Det er typisk motionister + 40 år, der rammes af skaden, og der ses en overvægt af kvinder.

 

Hvad kan man gøre, hvis man oplever smerter i albuen?

Først og fremmest kan du reducere de antal timer, du spiller pr. uge og pr. gang. Rigtig mange spiller 6-10 timer om ugen, og det er fint, hvis det er sket progressivt over tid, men mange starter brat op med at spille mange timer, og så sker overbelastningen. Derudover spiller de fleste 1,5-2 timer af gangen, men det kan være, du rent faktisk kun kan holde til at spille i 1 time i en periode for ikke at overbelaste. Derudover skal du sørge for at have en hviledag imellem dit padel spil. 

Ringe teknik kan også være en årsag til, at albuen stresses. Det er vigtigt at ramme bolden med strakt håndled, ikke bøjet. Kom hen på klinikken til råd og vejledning eller køb dig til træning ved en padel instruktør, der kan rette din teknik.

Ændret udstyr som et mindre hoved tungt, lettere bat med blødere skum og lettere bolde kan også mindske belastningen. Grebet skal passe og må ikke være for stort. Da det primært er baghåndsslag, der belaster ydersiden af albuen, kan man jo vælge at spille konsekvent i forhåndssiden, hvorved baghånden bruges noget mindre. Når man så bruger baghånden kan man slå med dobbeltgreb.

 

Fysioterapi

Rigtig mange kommer først i klinikken, når symptomerne er blevet så svære, at padel tennis er blevet for smertefuldt. Her er det især vigtigt at undgå yderligere overbelastning og få trænet albuen op til at kunne tolerere belastningen igen. Det er en længere proces, der tager måneder. Når du er klar til at starte padel tennis op igen, er det vigtigt, at det sker med langsom progression vejledt af din fysioterapeut.

 

Kilder:

https://www.sportsfysioterapi.dk/media/1617/dssf-fagligt-katalog_lateral-albue-tendinopati_2022.pdf

https://tennis.dk/medlemstallene-i-padel-fordoblet-igen/

https://www.youtube.com/watch?v=3vBjyAs6iNc

Hold dig opdateret ifht nyheder på klinikken samt tips om forebyggelse og behandling af skader/skavanker i kroppen. Få desuden info hver gang vi har konkurrencer i klinikken.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev