Skuldersmerter

Book tid nu

Skulderproblemer er en af de hyppigste klager, som vi støder på i klinikken. Skulderen er et enormt mobilt led, og stabiliteten omkring skulderen er derfor i høj grad afhængig af din kontrol over musklerne. En del nakkeproblemer kan stråle ned mod skulderen og forårsage nedsat bevægelighed og evt. smerter. Symptomer kan også gå den anden vej, så skuldersymptomer giver dig problemer med nakken.

Hos Musklerogled.dk er vi specialister i at undersøge din nakke, dine skuldre og midten af din ryg samlet set, og herved finder vi den rigtige diagnose og behandlingsplan.

Din behandling sker typisk i et tværfagligt samarbejde mellem en af vores fysioterapeuter og en af vores kiropraktorer. Kiropraktoren sørger for, at du igen kan bevæge din nakke, midtryg, ribben og øvrige led omkring skulderen bedst muligt, og han eller hun vil ofte også lave lidt muskelarbejde med dig. Fysioterapeuten vil typisk behandle dig ved hjælp af sine hænder, tape og laser for at lindre dine smerter og dæmpe dine symptomer. Desuden vil du få nogle hjemmeøvelser, der vil give dig en bedre stabilitet i din skulder og/eller korrigere din holdning og din bevægelighed af dine skuldre.

Er vi i tvivl om din diagnose, har vi mulighed for at undersøge dig nærmere ved hjælp af en ultralydsscanning af skulderen. Vi har på klinikken vores egen ultralydsscanner.

 

Typiske årsager til skulderproblemer

Afklemning (“Impingement”)
En hel del skulderproblemer opstår som følge af en overbelastning af din skulder, ved at du igennem længere tid har holdt den i en uvant og uhensigtsmæssig stilling. Det kan f.eks. være, hvis du har malet lofter, løftet meget eller kørt meget bil. Typisk vil du opleve smerter, når du forsøger at løfte din arm ud fra kroppen. Smerterne skyldes, at du under bevægelse af din skulder klemmer enten dit senevæv eller en lille fedtpude (slimsæk). En del patienter klager også over natlige smerter.

Når du bevæger din skulder, sker der en bevægelse både i dit skulderblad, i dit skulderled og i dit kraveben. Dine muskler omkring leddene sørger for at koordinere, hvor meget hvert af de tre led bevæger sig. Og afklemningen kan ske, hvis musklerne “koordinerer forkert”, dvs. at nogle af musklerne laver for meget og andre muskler for lidt.

Slidgigt
Det er yderst sjældent, at selve skulderleddet bliver slidt, men har du haft meget skulderbelastende arbejde igennem årene, kan du have fået slidtageforandringer i det lille led mellem kravebenet og skulderbladet. Slidtagen kan medføre små ændringer i knoglen, og disse kan give samme lokale smerter som ved afklemning (se ovenfor).

Instabilitet
Din skulder kan blive ustabil, hvis du har beskadiget nogle ledbånd omkring skulderen (f.eks. hvis du er faldet på en strakt arm, eller hvis du er blevet tacklet ifm. sport). Ofte medfører dette, at du har sværere ved at bevæge skulderen.

Du kan også opleve problemer med dine skuldre, hvis du af en eller anden grund er særlig mobil (hypermobil) omkring dit skulderled. Din bevægelighed er god, men dine musklers kontrol er dårlig. Når du forsøger at udfordre din skulder ved f.eks. at kaste en bold, spille tennis, eller skubbe noget, føler du smerter enten i skulderen eller omkring skulderbladet.

Musearm
En musearm er karakteriseret ved smerter i den ene arm, typisk i forbindelse med pc-arbejde, arbejde med mus eller lignende finmotoriske aktivitet. Symptomerne kan strække sig fra din skulder til din underarm og hånd, alt afhængig af hvor i din krop problemet er opstået.

Frossen skulder
En såkaldt frossen skulder kalder man det, når du har smerter som følge af en skrumpning i ledkapslen omkring dit skulderled (“kapsulit”). Du oplever smerter og en begrænset bevægelighed og er påvirket i op til 8-18 måneder, nogle gange længere. Man er ikke sikker på, hvorfor en frossen skulder opstår, men det kan opstå pga. en tidligere skade på skulderen. Det er især diabetespatienter, der døjer med denne form for skulderskade.

En frossen skulder er kendetegnet ved at have tre faser:

1) Første fase er ofte karakteriseret ved voldsomme smerter både foran og bag på selve skulderleddet. Typisk er der svære smerter om natten og en kraftig begrænsning i muligheden for at anvende skulderen. Denne fase, “smertefasen”, varer typisk 3-8 måneder

2) Anden fase, “frysefasen”, er karakteriseret ved en voldsom indskrænket mulighed for at bevæge skulderen, specielt væk fra kroppen og i en rotation udad. Patienten oplever stort set ikke smerter i denne fase, men der vil typisk være lidt symptomer fra nakken og midten af ryggen, da han eller hun igennem længere tid har kompenseret for den dårlige bevægelighed. Disse nakke- og rygsymptomer kan vi behandle på klinikken. Anden fase varer typisk 1-3 måneder

3) Sidste fase, “optøningsfasen”, sker gradvist herefter, og i denne fase kan vi vejlede dig i genoptræning. I denne fase vil du langsomt genvinde bevægeligheden i din skulder.

Fald
Er du faldet på en strakt eller bøjet arm, kan både dine ledbånd, sener og knogler være blevet beskadiget. Typisk vil vi anbefale, at du får røntgenfotograferet og/eller ultralydsscannet din skulder, hvis du er faldet. Afhængig af resultatet vil vi enten anbefale dig et forløb hos en af vores fysioterapeuter eller henvise dig til en speciallæge i ortopædi.

Vil du gerne booke din egen tid? Vi har kort eller ingen ventetid!