Piskesmæld og andre hovedskader

Book tid nu

Et piskesmæld er en smertefuld nakkeskade, der kan opstå ved, at hovedet og nakken først føres hurtigt fremad og derefter hurtigt bagover. Dette ser man ofte i forbindelse med biluheld, hvor man bliver påkørt bagfra eller selv kører frontalt ind i noget. Det er endnu uvist, præcis hvad der sker i nakken og hovedet, og ingen scanninger har endnu kunnet påvise, hvilke strukturer i kroppen der kommer til skade.

På mange måder kan piskesmæld dog sammenlignes med mindre hjernerystelser eller andre hovedskader. Hjernen er en fleksibel masse, som ved både piskesmæld andre hovedskader bliver kastet først den ene og så den anden vej inde i kraniet. Herved kan der opstå mikroblødninger i vævet, der får slaget, og i vævet, der prøver at bremse slaget.

 

SYMPTOMER PÅ PISKESMÆLD

Symptomerne på piskesmæld opstår typisk først 1-2 uger, efter at du har slået hovedet, og derfor kan du være stort set symptomfri i de første dage. Er der tale om hjernerystelse, kan der gå op til uger og måneder, før symptomerne opstår.

Ofte vil du i den første tid være lyd- og lysfølsom, og du kan have svært ved at overskue større forsamlinger. Det kan også være problematisk for dig at læse og gebærde dig i hverdagen, som du plejer. Langt de fleste patienter har i en periode brug for at undgå provokerende faktorer som lys, lyd, skærmarbejde, tv-kiggeri, bilkørsel mv., men det er overordentligt vigtigt, at du bevæger dig ofte og meget. Vi anbefaler gåture, hvor du øver dig i at kigge langt, evt. med solbriller på. Mange har derudover god gavn af åndedrætsøvelser og mere søvn end normalt.

Både piskesmæld og andre hovedskader kan have forskellige former for symptomer. Man ved, at din styrke i din nakke og hals har betydning for, hvor mange symptomer du vil få. Derfor varierer det også fra person til person og fra skade til skade, hvor lang tid det tager at blive symptomfri – men det er ikke usandsynligt, at det tager måneder og måske år, før du igen er helt på toppen.

Når dine værste symptomer er væk, er det fornuftigt at starte genoptræning af både syn og balance, men det er vigtigt, at du ikke starter for tidligt.

Hos Musklerogled.dk har vores kiropraktorer specialister i at undersøge, behandle og rådgive dig i forhold til piskesmæld og hovedskader.

Vil du gerne booke din egen tid? Vi har kort eller ingen ventetid!