Hofte- og lyskesmerter

Book tid nu

Smerter fra din hofte og lyske kan skyldes forskellige ting, bl.a. slidtage eller en fejlstilling i dit hofteled eller en overbelastning eller ubalance i muskulaturen omkring dit hofteled. Nogle symptomer vil du kun opleve i forbindelse med idrætsaktiviteter, andre dukker også op i hvile. Hofteproblemer kan også stamme fra din ryg eller dit bækken, og derfor undersøger vi altid både dine hofter, din ryg og dit bækken.

 

TYPISKE ÅRSAGER TIL HOFTE- OG LYSKESMERTER

Lyskeskader
Lyskeskader ses ofte i forbindelse med f.eks. fodbold, der stiller store krav til lår- og hoftemusklerne, der hæfter på selve bækkenet. Smerterne kan komme både fra hoftebøjerne, lårmusklerne og mavemusklerne. De fleste lyskeskader kræver en vis form fra pause fra den pågældende aktivitet, og det vil også kræve genoptræning af muskulaturen omkring bækkenet. Træning vil gå ud på at styrke muskulaturen omkring bækkenet, bl.a. hoftebøjere, balderne, ryggen og maven. Desuden vil din bevægeligheden omkring bækkenet blive styrket.

Springhofte
En springhofte er ofte kendetegnet ved, at hoften ”klikker” ved bestemte bevægelser, f.eks. når du ligger på ryggen og laver cyklebevægelser med benet eller laver benbøjninger. Klikket skyldes, at en stram hoftebøjer glider hen over et knoglefremspring på hoften. I nogle tilfælde er springhofte forbundet med smerter, men ikke altid. Man kan også have en ”ekstern springhofte”, hvor der typisk er smerter på ydersiden af hoften, der nogle gange kan trække ned mod knæet. Symptomerne bliver ofte værre i forbindelse med bl.a. løb.

I sjældne tilfælde kommer springhoften fra selve hofteleddet. Symptomerne vil i disse tilfælde være en følelse af, at hofteleddet låser, og der er skarpe, dybe smerter i lysken.

Slidtage
Slidtage i hofteleddet ses oftest hos den ældre befolkningsgruppe, men det ses også hos yngre personer, der har en medfødt fejlstilling i deres hofteled.

Symptomerne opstår, når brusken i leddet bliver tyndslidt, og der er typisk tale om dybe smerter i balden eller lysken. Smerterne kommer ofte både ved bevægelse, og når kroppen er i ro. Patienten oplever ofte besvær, når han eller hun skal til at gå, efter at hoften har været i ro.

I dag opererer man ikke så mange hofter som tidligere. I stedet bliver patienterne tilbudt træning, der kan forbedre deres funktion. Hos Musklerogled.dk går vi i høj grad ind for netop træning og andre gode råd til at undgå at belaste hofterne i hverdagen frem for kirurgi.

Fejlstilling
En medfødt fejlstilling i hoften gør sjældent ondt, før der opstår slidtageproblemer i leddet. Det vil typisk være lyskesmerter i forbindelse med bevægelse, der vækker mistanke om en fejlstilling.

Slidtage af en hoften opstår typisk allerede omkring 30 års alderen hos personer, der har en fejlstillet hofte. En tidlig diagnose er meget vigtig, da man herved kan ”redde hoften” ved en mindre operation. Er der tale om blot en let fejlstilling, vil man typisk forsøge at mindske symptomerne ved hjælp af træning. En eventuel fejlstilling kan vi få øje på ved hjælp af et røntgenbillede af patientens bækken/hofter, og heldigvis har vi hos Musklerogled.dk vores eget røntgenanlæg.

Vil du gerne booke din egen tid? Vi har kort eller ingen ventetid!