Knæsmerter

Book tid nu

Knæsmerter kan have mange årsager, men i langt de fleste tilfælde skyldes det en overbelastning af nogle strukturer inde i knæet, enten i knæets brusk eller menisk. Dette får typisk knæet til at hæve lidt op. Smerterne kan dog også komme som følge af for lidt bevægelighed i dine hofter, knæ eller fødder, og derfor undersøger vi altid både dine hofter, knæ og fødder.

Hos Musklerogled.dk ser vi også en del akutte skader, f.eks. pga. forvridninger i knæet. Langt de fleste knæskader bliver behandlet med genoptræning, enten individuelt eller på hold. Kun sjældent anbefaler vi en operation.

 

TYPISKE ÅRSAGER TIL KNÆSMERTER

Meniskskade
Menisken er placeret som to c-formede bruskskiver i knæleddet. De skal dels fungere som stødabsorbering, dels sørge for, at dit lårben og dit underben glider perfekt, når du bøjer benet. Med tiden kan menisken få små revner som følge af naturlig slidtage. Når den er tyndslidt, vil brusken på enderne af knoglen også typisk blive slidt, og hermed har man slidtage i knæet.

Typisk vil knæet hæve op ved aktivitet som f.eks. løb eller lange gåture, ligesom trappegang kan være et problem. Menisken kan også blive beskadiget akut ved f.eks. en forvridning i knæet. Herved kan menisken ”sætte sig fast” i leddet og medføre, at man ikke kan strække knæet. Er dette sket, kan et kirurgisk indgreb være nødvendigt.

Slidtage
Slidtage i et knæ skyldes længere tids overbelastning, enten pga. en tidligere skade i knæet eller pga. ensidig gentagen aktivitet. Slidtage i knæet ses oftest hos overvægtige. Ligesom ved slidtageskader omkring menisken vil patienter med et slidt knæ opleve, at knæet hæver ved aktivitet. Der kan desuden være problemer med at komme i gang efter at have holdt sig i ro. Knæet kan dog også være hævet i hvile.

Er vi i tvivl om diagnosen, kan vi tage et røntgenbillede af knæet på vores klinik. Hos Musklerogled.dk går vi i høj grad ind for træning og andre gode råd til at undgå at belaste hofterne i hverdagen frem for kirurgi.

Smerter omkring knæskallen
Smerter omkring knæskallen ses ofte ved irritation eller begyndende slidtage af brusken på bagsiden af knæskallen. Vi ser typisk dette problem hos unge idrætsaktive piger, der dyrker en del løb, gymnastik eller dans. Patienterne har ofte smerter i knæet i hvile og i forbindelse med gang ned ad trappe. De har svært ved at komme i gang efter at have forholdt sig i ro, og nogle oplever “skurren” i knæet, når de forsøger at strække knæet. Med korrekt aflastning og genoptræning af f.eks. din fod, dit knæ, din hofte eller din bækkenmuskulatur, forsvinder de fleste knæsmerter med alderen, men det kan desværre tage måneder og år.

Ledbånds- og korsbåndsskade
Når vi modtager patienter, der har forvredet deres knæ, er der oftest tale om skader omkring ledbåndet (på indersiden af knæet) eller omkring det forreste korsbånd (inde i knæet). Vi ser en del knæskader i forbindelse med skisport, men også i forbindelse med kontaktsport som f.eks. håndbold og fodbold.

Ledbåndet på indersiden af knæet kan enten blive revet delvist eller helt over. I den forbindelse vil ledkapslen typisk også tage skade. Er forvridningen større, kan menisken og evt. korsbåndet også blive beskadiget. En korsbåndskade kan også forekomme, uden at andre ledbånd er skadet. Denne form for skade ses især, efter at knæet er blevet overstrukket eller efter et kraftigt slag eller spark på underbenet bagfra.

Ved forvridninger vil der typisk opstå akutte smerter, hævelse og evt. en blødning i knæet, og disse sympotomer skal behandles akut, før vi kan starte en evt. genoptræning.

Vil du gerne booke din egen tid? Vi har kort eller ingen ventetid!