Diskusprolaps

Book tid nu

Diskusprolaps i lænden

Diskusprolaps er en relativ hyppig lidelse, der enten kan opstå over tid (som følge af en overbelastning af ryggen) eller akut (i forbindelse med et tungt løft el.lign.) En diskusprolaps i lænden er karakteriseret ved, at du har smerter i lænden, der typisk stråler ned i det ene ben – eller du kan opleve, at benet sover eller “prikker”. En gang imellem kan patienter også opleve, at de har mindre styrke i det pågældende ben.

Symptomerne kan variere i intensitet, men de er typisk værst om morgenen for så at blive bedre op ad dagen. Du vil ofte have det bedst, når du forholder dig i ro eller laver let aktivitet og bevægelse.

 

Diskusprolaps i nakken

Diskusprolaps i nakken kan ligesom ved lændeprolapser opstå over tid eller akut. Diskusprolapsen er karakteriseret ved smerter i nakken, der typisk stråler ud mod det ene skulder samt over- og underarm, og smerten forværres i visse stillinger. Nogle gange kan man også opleve at have en sovende fornemmelse i enkelte af sine fingre, ligesom patienter kan føle, at de har mindre styrke i den pågældende arm. Smerterne er typisk værst om natten og tidlig morgen.

 

Hvad er en diskusprolaps

En diskus er en bruskskive, der er placeret mellem hver enkelt af dine ryghvirvler. Nogle af deres vigtigste funktioner er at absorbere stød og at fordele den belastning, du udsætter din krop for, når du bevæger dig. En diskusprolaps opstår, når diskusskivens yderste fibre bliver beskadiget, og kernen derved kan trænge igennem og ”bule ud”. Nogle gange er man så uheldig, at prolapsen trykker på en nerve, hvilket typisk resulterer i smerter i arme eller ben og eventuel nedsat muskelkraft.

Langt de fleste diskusprolapser går væk af sig selv og skal derfor ikke opereres. Desuden kan man godt have en prolaps uden at opleve tryk for en nerve.

Har du fået en prolaps, vil der typisk gå nogle måneder, før du er symptomfri. Du kan afkorte forløbet væsentlig ved at søge behandling hurtigst muligt. Det er vigtigt med tidlig undersøgelse, behandling og vejledning i ergonomi og øvelser – det giver dig en hurtigere bedring. Din bedring afhænger desuden af, hvorvidt du har mulighed for at aflaste din krop i din hverdag. Det kan være nødvendigt for dig at blive sygemeldt i en periode, ligesom du sandsynligvis har behov for noget smertestillende medicin. Vi vil derfor ofte fastlægge dit behandlingsforløb med din læge.

 

Prolapspakker

Vores kiropraktorer er specialister i at undersøge, behandle og rådgive dig i forhold til prolapser. Der er derfor udviklet et såkaldt pakkeforløb for dig, der har symptomer på en prolaps i din nakke eller lænd. Her har du mulighed for at få et større økonomisk tilskud fra staten til i alt 4 konsultationer. Har du behov for at få flere konsultationer, skal du betale den almindelige takst.

Forløbet løber over 12 uger. Ved første konsultation kommer du igennem en grundig undersøgelse, hvor kiropraktoren har fokus på relevante neurologiske tests. Diagnosen bliver stillet, og du får din første behandling og bliver instrueret i aflastning af din krop, hjemmeøvelser samt ergonomi. Kiropraktoren gentager undersøgelsen af dig efter hhv. 2, 4 og 12 uger, og din læge bliver holdt opdateret om evt. fremskridt. Går det ikke fremad med din behandling, har vi mulighed for at henvise dig til en MR-scanning eller til Rygcenter Syddanmark for at få en evt. kirurgisk vurdering.

Kiropraktoren kan med andre ord hjælpe dig med at få stillet en hurtig diagnose og give dig råd og vejledning, så du kan komme i hurtigst mulig bedring. Nogle gange giver det god mening at henvise til en af vores fysioterapeuter, der kan instruere dig i dine hjemmeøvelser. Andre gange vil en behandling hos vores zoneterapeut, akupunktør eller massør have gavnlig virkning på dine smerter.

 

Dette skal du være særlig opmærksom på

I meget sjældne tilfælde er en prolaps i lænden så uheldigt placeret, at den kan trykke på nerver ned til din blære eller tarm. Alternativt kan den trykke så meget på en nerve, at du oplever kraftnedsættelse i f.eks. arm eller ben, der trods behandling og aflastning bliver værre og værre.

Du skal kontakte vores klinik, din læge eller vagtlæge med det samme, hvis du oplever følgende symptomer:

  • kraftnedsættelse i arm/ben, som bliver værre og værre, f.eks. hvis du taber ting eller har problemer med at styre dit ben
  • problemer med at tømme blæren, og at du derfor er nødt til at gå på toilettet oftere end normalt
  • sivende afføring og/eller problemer med at holde på tarmluft
  • en ændret følesans i skridtet

Vil du gerne booke din egen tid? Vi har kort eller ingen ventetid!