Ankel- og fodsmerter

Book tid nu

Skader omkring ankler og fødder er ret almindelige. Vi ser en del forvridninger, men også skader som følge af overbelastning, ringe bevægelighed og direkte slag/skade.

 

TYPISKE ÅRSAGER TIL ANKEL- OG FODSMERTER

Forvridning
Langt de fleste mennesker prøver på et tidspunkt at vride om, enten ved almindelig dagligdagsaktivitet eller ved at træde forkert på et eller andet. Langt de fleste vrid medfører – i højere eller mindre grad – et beskadiget ledbånd på ydersiden af ankelleddet. Typisk vil ankelleddet hæve op, og der vil i en periode være smerter, når man har sin kropsvægt på anklen. Er der tale om en voldsom forvridning, kan der også komme lidt misfarvning af anklen.

Ankelskader skal behandles akut, dvs. lige når skaden er sket. Herefter er det vigtigt at genoptræne, så du undgår yderligere ankelskader. Der er nemlig størst risiko for at få en forstuvet ankel, hvis du tidligere har haft en forstuvning. Derfor er det vigtigt, at du får genoptrænet anklen hurtigst muligt, frem for at vente til smerten er forsvundet. Er der tale om voldsom forvridning, kan der også være om et brud på selve anklen. Dette kan vi undersøge ved hjælp af røntgenapparatet på vores klinik.

Achillesproblemer
Achillessenen er udsat for enorm belastning, især under løb. Derfor er det især langdistanceløbere, der døjer med smerter i denne sene, men skaden ses også hos andre idrætsudøvere.

Der kan opstå en betændelsestilstand i og omkring senen, og der vil typisk komme smerter omkring senen, når den bliver belastet. Når symptomerne har stået på i et stykke tid, kan der begynde at opstå morgensmerter, stivhed og problemer med at komme sætte i bevægelse, efter at benene har været i ro.

Ved achillesproblemer er der typisk behov for at holde pause med den smertegivende (idræts-)aktivitet. Et hælindlæg kan virke aflastende i dagligdagen, og derudover er det vigtigt at få undersøgt bevægeligheden omkring selve anklen. Vores behandling vil langt hen ad vejen bestå af genoptræning ved hjælp af tung styrketræning, som du vil blive vejledt i af en af vores fysioterapeuter. Træningen kan evt. blive suppleret af laserbehandling og aflastende tape på den skadede sene.

Er der sket et voldsomt træk i senen, kan den være blevet delvis eller helt revet over. Vi kan ved hjælp af en ultralydsscanning afgøre, dels hvor meget inflammation der er i og omkring senen, dels om senen er delvist eller helt revet over. I sidstnævnte tilfælde vil du blive henvist til en specialist, der kan vurdere, hvorvidt du skal opereres.

Hælspore
En hælspore er betegnelsen for smerter under foden, hvor den såkaldte hulfodssene hæfter på selve hælen. Forstadiet til hælspore kaldes plantar fasciit og viser sig ved smerter pga. betændelse i hulfodssenen. Der kan både være tale om smerter, der hvor senen hæfter på forfoden eller på hælen, og smerter i selve hulfodssenen. Typisk vil der være smerter i forbindelse med gang, og de kan føles meget skarpe.

Hælspore og smerter omkring hulfodssenen kan undersøges nærmere ved hjælp af en ultralydsscanning af foden. Typisk vil behandlingen være aflastning af foden, evt. et indlæg til skoene samt hjemmeøvelser og evt. laserbehandling foretaget af en af vores fysioterapeuter. En af vores kiropraktorer kan supplere behandlingen og skabe optimal bevægelighed af dine led i foden.

Nedsunken forfod
En nedsunken forfod er betegnelsen for smerter i forfoden, der er opstået, fordi patienten ikke har en god nok kontrol af musklerne i sin forfod. Det gør, at forfodsknoglerne kommer til at stå mere stejlt, og så opstår der smerter ved løb og evt. også i forbindelse med gang.

Et indlæg i skoene kan være løsningen hos nogle patienter, men langt de fleste har først og fremmest god effekt af at få behandlet forfoden hos en af vores kiropraktorer og at få instruktion i nogle hjemmeøvelser for fødderne.

Træthedsbrud
Det er sjældent, at vi ser patienter med træthedsbrud i fødderne, men det forekommer af og til – og især hos langdistanceløbere eller folk, der går rigtig meget. Bruddet kan også opstå hos personer, der har et nedsat indhold af mineral i deres knogler pga. knogleskørhed eller tidligere prednisolonbehandling. Typisk er det en af de yderste knogler på ydersiden af forfoden, der kan brække.

Behandlingen vil i høj grad være aflastning af foden, men derudover kan laserbehandling og evt. tape på foden hjælpe. Vi anbefaler desuden genoptræning, der kan korrigere holdningen, og kostvejledning. På klinikken har vi mulighed for at tage et røntgenbillede af din fod og dermed fastslå, om der er brækket noget i foden.

Vil du gerne booke din egen tid? Vi har kort eller ingen ventetid!